NIELS Bertelsen Fuglsang
(1671-1728)
ELSE Christensdatter
(Omkr 1673-1743)
Maren Nielsdatter Fuglsang
(Omkr 1695-1741)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Ukendt

Maren Nielsdatter Fuglsang

  • Født: Omkr 1695
  • Ægteskab (1): Ukendt den 14 Jun. 1716 i Ove Kirke, Ålborg amt
  • Død: Jul. 1741, Ove sogn, Hindsted herred, Ålborg amt i en alder af ca. 46 år
  • Begravet: 12 Jul. 1741 1
Billede

  Forskningsnotater:

Kirkebog for Ove sogn findes først fra 1709

Billede

  Begivenheder i hendes liv:

• Trolovelse, 10 Okt. 1715. 2 Ole Olesen Torn og Maren Nielsdatter af Østergaard

• Gift 1. gang: med Ole Olesen Thorn, 14 Jun. 1716, Ove Kirke, Ålborg amt. 3
(ca. 1677-1728)

• Erhverv. 4 ægtefællen driver vandmøllen Ouegaard mølle, som ejes af hendes far

• Barn begraves, 26 Aug. 1725. 5 datteren Else Chatrine 4 år gammel

• Arv, 1728. 4 hun arver møllen m.m. ved sin fars død. Faderens testamente af 17. november: Det ældste af mine børn ved navn Maren Nielsdatter, sal. Oluf Thorns, nyder og beholder efter min Død:
Først Ouegaards Mølle.
Med 7 td. 3 skp. 2 fjdk. Mølleskyld med tilliggende Skib, Toften med Kratten og Engbonden, som ligger imellem Ouebro og Ouegaards Mølle, Disligeste og den Toft og Eng, som ligger Norden for Møllen, som den fra Arlids Tid lagt haver, og endnu videre skal tillægges Møllen, og efter min Død forbliver til Arf og Eje den Toft norden for Møllen, Ouebakes Mølle = Toften kaldet, saa vidt som det efter gl. Opkastning er siunt og forefindes.
Og endvidere skal straksen efter benævnte Død efter uvildige Mænds Skiønsomhed tillægges af Ouegaards Markjord af des som gaar til Barsbøl og Vejen til Vifve, Sædeland til fure Tønder Biug i~çlen at svare nogen kongl. Skatter af bemelte 4 Td. TÅ saa længe denne nye t~4atrichul og dette Landma$wg validere, hvilket alt som meldt i lige Maade tilhøre Møllen til Arf og ~Eje.
Og Endnu videre er det tilladt Møllens Ejere aarligen at gjøre sig n~ttig, tvende gode forsvarlig Læs Hø af Ouegaards tilhørende Enge næst Møllen beliggende saaledes, som de med en Vogn og tvende Heste forspændt agter at føre til Møllen, naar det er slagen og tjenlig at indbringe uden nogen vederlag af Møllens Ejere.
For det andet Følger og til Møllen og Møllens Ejere det Hus ved Ouebro, som Thomads Svendsen nu iboer med tilhørende Kaalhauge, som sal. Oluf Thorn selv har ladet opbygge og bekoste, og endnu videre alle de Træer fra Limovnen oven ved Kanten af Bachen, Brobakken kaldet, - og saa udi Sønder til Fjorden møder saa mange Træer som østen for samme Skiel findes. - Dog Grunden tilhører Ouegaards Ejere.
For det tredie: Nyder Møllens Ejere deres Fædrift og Græsning paa Ouegaards Grund og Ejendom lige med Ouegaards egne Chreaturer og uden Mark, samt Tyring (tøjring) for tvende bæster, hvor Gaardens Tyring falder, og Gaardens Ejere derimod samme Drift paa Møllens Grund og Ejendom. Dog., at møllens Ejere skal være forbuden at tage noget Tægtekvæg til græsning om Sommeren uden Ouegaards Ejeres Minde, med lade sig nøje med de Kreaturer om Sommeren, som de kan
føde om Vinteren paa Wive Kongetiende og Møllens nutilliggende Grund og Ejendom. Standkiæret, som næst Møllen, er belliggende, skal forblive i den stand, som nu er, nemlig til felliz Drift såvel som for Gaardens og Møllens Ejere og Beboere.
For det fjerde: Hvad sig de trende ørrets = Spring anbelanger, da som meddelt er, beholder min kiære Hustru det vesterste, tillige Fisken deraf, som Efterdags fanges, hvilket ørtespring efter min Død ikke maa settes laas fore , formedelst Møllens behøvende Vande som undertiden skal drages og sættes for. Men efter hendes Død til hører der Ouegaards Ejere tilligemed det mellemste, som er næst ved liggende, og alene at tilhøre Møllen det østerste, som er ved Mølle = karmen.
Demningen angaaende skal Ouegaards Tjenere ved Gaardens Ejeres Andstalt forsvarlige ved Grus og Sten lade tilføre og vedligeholde, naar derom bliver anmodet og det ej er sket af Forsømmelse, men alene Ouegaards Ejere at forsiune dens tilhørende ørtesprings Tømmermasse
Og ej videre
Foruden dette, som nu er meldt saavel til M4n bør høre, skal fornævnte min kjære Datter endnu nyde og beholde det mig tilhørende Krogens Gods i Valsgaard Sogn og er Hartkom 8 Td., 2 Skp., 2 Fjdk., 2 Album (Skov) 4 Skp., i Fjdk. med al den Ret og Rettighed, som jeg derpaa haver nødig bekommet aldt efter den mig gifne Kngl. Skjødes Formelding, saavelsom og Halvparten af Favnevedden, som findes ved Krogens Ladested, som skal blive hende overleveret, og endnu videre skal hun til Arf og Eje nyde og beholde aldt det mig tilhørende Jordegods i Vifve Sogn. Og endnu videre beholder hun den mig tilhørende efter den mig derpaa gifnes Skjødes Formelding, som hende skal blive overleveret, hvilket aldt saaiedes som meldt er og nu her foreskrevet, står min kiære Datter, Maren Nielsdatter, sal Oluf Thorns sm Del til Arf og Eje efter hendes egen Villie og Begjæring

• Gift 2. gang: med Christen Uldriksen, 6 Nov. 1729, Ove Kirke, Ålborg amt. 6

• Erhverv. 4 ægtefællen blev møller og skulle administrere alt det, som Maren havde arvet. Året efter hustruens død lod Christen Uldriksen møllen med tilligende stille til offentlig auktion.

• Skifte. 7 efter Maren Nielsdatter Fuglsang i Ovegård Mølle. Børn efter 1. ægteskab med Oluf Olufsen Thorn: Niels Olesen i sit 19. år, Kristen Olufsen i sit 17. år og Anne Olufsdatter i sit 22. år, inden 1743 gift med Ulrik Laursen i Stubberup Mølle. Barn efter 2. ægteskab med Kristen Ulriksen: Else Katrine Kristensdatter i sit 11. år.
Boets formue 2280½ rdl.


Billede

Maren gift 1. gang med Ole Olesen Thorn den 14 Jun. 1716 i Ove Kirke, Ålborg amt.


Billede

Kilder


1 Ove kirkebog, 1737-1748 opslg 28.

2 Vive-Ove-Valsgård kirkebog, 1709-1736 opslag 228.

3 Vive-Ove-Valsgård kirkebog, 1709-1736 opslag 256 (vielsen) + 201 (ægtefællens død).

4 Frederik Munk: "Slægten Munk, der begynder som slægten Fuglsang i 1690'erne .." ikke udgivet.

5 Vive-Ove-Valsgård kirkebog, 1709-1736 opslag 191.

6 Ove kirkebog, 1709-1736 opslag 268.

7 arkivar Nygaards sedler (ddd.dda.dk), Skifteforretning nr. 108 i Ålborghus amt.


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 24 Maj 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; Ophavsret og vedligeholdelse af hanne.havnevej@gmail.com