ELSE Christensdatter
(Omkr 1673-1743)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. NIELS Bertelsen Fuglsang

ELSE Christensdatter

  • Født: Omkr 1673 1
  • Ægteskab (1): NIELS Bertelsen Fuglsang
  • Død: Mar. 1743, Ove sogn, Hindsted herred, Ålborg amt i en alder af ca. 70 år
  • Begravet: 11 Mar. 1743 2
Billede

  Notater:

Min 6x tipoldemor

Billede

  Begivenheder i hendes liv:

• -. 1 ægtefællens testamente af 17. november 1728 vedr. sin hustru:
I jesu navn haver jeg undertegnede, Niels Bertelsen Fuglsang til Ouegaard~ og nu min kjære Hustru, Else Christensdatter, gjort følgende deeling, og Contrakt imellem vore tvende Børn, navnlig Maren Nielsdatter sal. Oluf Thoms, som nu bor i Oue By, som er vore rette Arvinger og ingen anden.
Hvilket alt jeg haver gjort efter fornævnte min kjære Hustrus og begge mine Børns vores elskelige Døtteris instændige Begjæring, samt og med dens Villie og Samtøke på alle Sider, og det udi dens - med Lavværge og tvende Mænds Overværelse, ærværdige og højlærde Hr. Peder Kiersing udi Wive, og Niels Jensen Haslund, Borger og Indvaaner i Mariager, således som efterfølger:
For det første: Så er det min Hustrues Villie og Forlangende, at hun bliver på Ouegaard, haver sine frie Værelser i det vesterste Huus her udi Borregaarden, hvilket hun skal nyde sålænge hun lever til Logemente og Beboelse, således indrettet, som det nu er og forefindes. - Dog, at min Svigersøn, Las Christensen udi Oue lader på egne Bekostninger giøre og forandre Stuer og Cammerser efter hendes egen Villie og Condito, holder Bygningen i god stand for hinder, saa længe hun lever og der vil forblive - og forskaffe hende nødtørftig og fornødne Ildingsbrand til hendes Dødedag uden nogen Betaling.
For det andet: Nyder hun efter min død et mig tilhørende Skiberum, Haunøe = Kreirten kaldet, hvilket hun aleene selv er berettiget til at giøre sig nøttig, som hun ved og kand, så længe hun lever. Og skulle hun få i sinde at afhænde den, skal det ske med begge mine og hendes Børns Samtøche.
Disligeste nyder hun og her på Gaarden tyve gamle Faar og tvende Klør på Foder og græs, hvilket hun selver efter min Død af Besætningen udtager af hvilke hun løster og behager, som Las Christensen skal være forbunden til at lade fors"une og opagte Sommer og Vinter ligge saa fosvarlig, som sine egne, alt uden nogen vederlag eller Betaling.
For det tredie: Alt hvide (hvad) Boe og Boesk~, som nu er og efter min Død findes udi Borregaarden, ved hvad Navn det nævnes kand, beholder i lige Naade min kiære Hustru selv til egen Dispensation, den store Kakkelovn i Fruerstuen aleene undtagen.
For det fjerde: Skal hver af mine Børn aarligt til Underholdning levere fra sig og forskaffe hende, så længe hun lever, hver fem tønder Rug, god forsvarlig Korn, saa og tager hun forud af dette
Aars Indaflede Korn, som nu ligger i Laden, 30 Tønder Rug og 30 Tønder Biug og 10 tønder Havre, som hun selv og i lige maa disponere over efter eget Behag.
For det femtei: Saa tilkommer hende og Halvparten af det Favneved, som hun er staaende ved Krogens Ladested i Valsgaard Sogn og er en tredsenstiuve Favne.
Desligeste beholder hun og de Fisk, som Gud vil, der folder og kan fanges i det vesterste ørrets Spring ved Ouegaards Mølle, saa længe hun lever, hvilket alt ovenmeldte er efter hendes egen Villie og Behag Begiæring.


Billede

ELSE gift med NIELS Bertelsen Fuglsang. (NIELS Bertelsen Fuglsang blev født i 1671, døde i Dec. 1728 i Ove sogn, Hindsted herred, Ålborg amt og blev begravet den 17 Dec. 1728 3.)


Billede

Kilder


1 Frederik Munk: "Slægten Munk, der begynder som slægten Fuglsang i 1690'erne .." ikke udgivet.

2 Ove kirkebog, 1737-1748 opslag 29.

3 Vive-Ove-Valsgård kirkebog, 1709-1736 opslag 202.


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 24 Maj 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; Ophavsret og vedligeholdelse af hanne.havnevej@gmail.com