pil
Ane Pouline Lorentzen
(1837-1911)
Bertha Anna Johanne Kjeldsen
(1872-)

Anna Grete Schlanbusch
(1915-2007)

 

Familie

Anna Grete Schlanbusch

  • Født: 25 Nov. 1915, Frederiksberg Solbjerg sogn, Københavns amt
  • Dåb: 13 Feb. 1916, København, Skt. Johannes Kirke 1
  • Død: 3 Mar. 2007 i en alder af 91 år 2
Billede

  Begivenheder i hendes liv:

• Erhverv. boghandler - Anna Grete Schlanbusch var en kendt og meget energisk del af den danske bogbranche gennem mange år, især husket fra de 30 år, hun var chef for Dansk Bogtjeneste med kontor i Store Kannikestræde i København, branchens nu hedengangne fælles markedsføringskontor, der bl.a. udgav bogkataloger til jul og bogudsalg. Mest stolt var hun dog selv over to ting, hun først tog fat på efter pensioneringen i 1982: Etableringen af hædersprisen Frøland-legatet (opkaldt efter Gyldendals mangeårige pressechef, Aleks. Frøland, hvis interesse for branchen var legendarisk), og som gives til en person i branchen, der har ydet en ekstra indsats. Og så etableringen af "Den gamle boglade" i købstadsmuseet Den gamle By i Århus. Begge dele karakteristiske for hendes store omsorg og interesse for hele branchen. I sine yngre år var hun også fagligt aktiv i Den danske Boghandlermedhjælperforening (BMF) og redaktør af foreningens blad, Bogormen.
Anna Grete blev født i København i 25. november 1915 og voksede op på Nørrebro, og det var i barndommens boghandel, Andreas Krøyer, Nørrebrogade 18, hendes interesse for bøgernes verden blev vakt. Hun ville være noget med bøger, og fik det råd (fra Axel Sandal på C.A. Reitzel), at så måtte hun hellere tage studentereksamen. Det fik hun så lov til, skønt hendes forældre havde dårligt råd.
Som 20-årig i 1935 kom hun på Hirschsprungs Forlag, der var pioner inden for de store kulturhistoriske værker. Efter tre år her tog hun til Stockholm, hvor hun arbejdede tre år på forlaget Natur og Kutur, derfra tilbage til Hirschsprung, som hun delvist ledede, mens Hirschsprung selv, der var jøde, måtte holde lav profil under besættelsen. Efter krigen rejste hun til Schweiz på et legat, indstiftet af Halfdan Jespersen, forlaget Jespersen & Pio. Hun arbejdede et år på kunstforlaget Skira i Geneve med mange interessante kunder, bl.a. maleren Picasso, senere i kædeboghandelen Naville. I 1949 blev hun redaktør på Politikens Forlag, men året efter "byttede hun gårde" med Peter Lindholt, der var leder af Dansk Bogtjeneste, hvor hun som nævnt skulle få sit virke gennem de næste 30 år, og hvor hun fik lejlighed til at lære hele branchen at kende, boghandlere såvel som forlæggere.
Karakteristisk derfor også, at det skulle blive hende, der i 1997 tog initiativ til at forsøge at genopvække og videreføre Andreas Dolleris´ og Viggo Madsens gamle boghandlerstat.

• Ved død. 2 bopæl Kirstinedalsvej 11 -503, Frederiksberg

• Nekrolog, 26 Mar. 2007. 3 For blot halvandet år siden blev Anna Grete Schlanbusch fejret af familie og venner i anledning af hendes 90-års fødselsdag. Vi var tre gamle boghandlere, som havde været i bestyrelsen for Dansk Bogtjeneste, hvor hun med titel af kontorchef var suveræn leder i årene fra 1950 til pensioneringen i 1980. Vi benyttede lejlig-heden til at sige hende en varm og hjertelig tak for hendes mange års arbejde og indsats for bogen, dansk boghandel og hele bogbranchen.
Hun besluttede tidligt, at hendes uddannelse skulle have noget med bøger at gøre. Efter studentereksamen valgte hun en forlagsuddannelse på Hirschsprungs Forlag, hvor hun i forlagsboghandlerens fravær under besættelsen fungerede som direktør.
Efter krigen søgte hun videre uddannelse, først hos Natur och Kultur i Sverige, senere i Schweiz hos kunst-forlaget Skira og endelig i kædeboghandlen Naville.
I 1949 vendte hun tilbage til Danmark som redaktionssekretær på Politikens Forlag, og allerede året efter blev hun leder af Dansk Bogtjeneste, hvor hun blev en legende, der i de næste årtier satte sit præg på dansk boghandel.
I et konstruktivt samarbejde med såvel boghandlere og forlag bidrog hun stærkt til at tegne branchen over for læserne, boghandlens kunder. Der blev lavet skilte, plakater, faglige boglister, inventar, udstillinger og børnebogsuger i samarbejde med skoler og biblioteker. Et hjertebarn var kataloget Årets Bøger, hvor bog-handlere og forlæggere samarbejdede om et katalog, der omfattede næsten hele årets bogudgivelser, og som på sit højdepunkt nåede ud til 90 % af landets husstande.
Efter pensioneringen fortsatte Anna Grete Schlanbusch med at deltage i en lang række projekter fx Dolleris-projektet, Den gamle boghandel i Den Gamle By i Aarhus, som hun fik forlæggeren Palle Fogtdal til at sponsorere. Hun fik også idéen til Aleks. Frølands Legat, hvor hun var formand.
Til det sidste fulgte hun levende med i branchens forhold, og hun havde et betydeligt net at trække på. Bog-branchen var fortsat hendes et og alt.
Æret være hendes minde
Thorvald Helweg


Billede

Kilder


1 Solbjerg kirkebog, KM 1913-1919 folio 100, opslag 101.

2 Statstidende, indeks til dødsboer (http://www.aneguf.dk).

3 Website, https://bogmarkedet.dk/forfatter/956.


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 10 Nov. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; Ophavsret og vedligeholdelse af hanne.havnevej@gmail.com