BERTEL Hansen
(-Ca. 1590)
HANS Bertelsen
(-Ca. 1610)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. METTE Hansdatter

HANS Bertelsen

  • Født: Eltang sogn, Brusk herred, Vejle amt
  • Ægteskab (1): METTE Hansdatter
  • Død: Ca. 1610, Eltang sogn, Brusk herred, Vejle amt
Billede

  Notater

Min 8x tipoldefar

Billede

  Begivenheder i hans liv:

• Erhverv. 1 selvejerbonde på gård nr. 7 (den senere Eltanggård) i Eltang by, Eltang sogn - arver gården efter sin far. Lensmanden på Koldinghus, Casper Markdaner, havde ladet ham indføre i jordebogen som gårdens ejer. Mette Anderskone [antagelig enke efter en bror til Hans] gør krav gældende for sine to sønner, men et samfrændeskifte, som på den tid bestod af 12 af stedets bønder, giver Hans medhold

• Erhverv. 1 efterfølger sin far som herredsfoged i Brusk herred og får de samme fritagelser som ham: fritagelse for landgilde, ægt, arbejde og anden tynge på sin gård, så længe han er herredsfoged i Brusk herred

• -. 1 anslået død ca. 1610 hvor en ny herredsfoged udnævnes

• Børn. 2 3 Bertel Hansen, Christen Hansen, Mads Hansen, Hans Hansen, Niels Hansen og Anne Hansdatter -
de fører sag ved Viborg Landsting 8/5 1619 mod Iver Bertelsen, som måske er en farbror.
** var skikket Christen Hansen på sine egne og på Mads Hansen, Hans Hansen, Niels Hansen og Anne Hansdatter, salig Hans Bertelsens børn i Eltang, deres vegne med en opsættelse her af landstinget i dag måned, lydende ham da at have stævnet Iver Bertelsen i Vanderup for et afkald, han af deres bror Bertel Hansen forhvervet har i deres og hans umyndige år, formener deres bror Bertel Hansen ikke skulle have været myndig at gøre afkald, og mente samme afkald ikke så nøjagtigt at være, at det burde magtesløs at være. så blev fremlagt samme afkald af Brusk herreds ting 19/11 1614, som indeholder Bertel Hansen i Eltang på sine egne og søskendes vegne, som han var ret værge for, gjorde Iver Bertelsen og hans hustru Karen Ivers og begge deres sande arvinger afkald for hvis, Bertel Hansen og hans søskende kunne arve og tilkomme efter deres salig far Hans Bertelsen og efter deres mor Maren Hanskone, som døde i Eltang. dernæst blev fremlagt efterskrevne vidne af fornævnte herreds ting 1/5 dette år, Niels Buck i Eltang med flere at have vidnet, at 14 dage før sankt olufs dag nu sidst forleden da var Bertel Hansen 22 år gammel: så og efterdi af samme vidne, Christen Hansen nu i rette lagt har, forfares og bevises Bertel Hansen at have været over 18 år gammel og i så måde kommet til lovalder, da han samme afkald på sine og søskendes vegne lovligt til tinge gjort har, og intet derimod fremlægges, ved vi ikke imod samme afkald at sige eller magtesløs dømme.
*****
I skiftet i 1661 efter sønnen Bertel læses hans søskende med deres tilgodehavende lodder i fødegården: skøder på deres selvejer bondegård i Eltang fremlægges, som i fejdetiden blev afbrændt af krigsfolket og nu findes øde, nemlig Christen Hansens skøde af Vilstrup på hans broderlod i samme gård dateret 24/6 1626, Mads Hansens skøde af Herslev på hans broderlod dateret 11/12 1600 Niels Hansen af Mariager hans skøde på en broderlod dateret 13/6 1633. et skøde dateret 25/8 1632, hvori Mads Bertelsen i Kolding på hustru Anne Hansdatters vegne og Peder Hansen i Stenderup på hustru Karen Hansdatters vegne skøder 2 søsterlodder til Bertel Hansen og hans hustru Maren Bertels. desuden et pantebrev dateret 25/8 1632, hvori Kirsten Hansdatter i Eltang med hendes mand Poul Poulsen har pantsat til sl. Bertel Hansen og Maren Bertels den 11 part og en søsterlod i gården for 100 rdl.


Billede

HANS gift med METTE Hansdatter. (METTE Hansdatter blev født 1500-tallet og døde i Eltang sogn, Brusk herred, Vejle amt.)


Billede

Kilder


1 -, H.P. Berthelsen: "Eltang, N. Bjært og S. Vilstrup sogne", 1955, side 118-120.

2 Tingbog, Viborg Landstings Dombog C 1616-1656 (folio 150) (CD udgivet 2010 af Kirstin og Bjarne Nørgaard-Pedersen) (Daisy 1619 opslag 157).

3 Tingbog, Brusk Herred 1661(CD udgivet 2010 af Kirstin og Bjarne Nørgaard-Pedersen), (samme i http://jysk.au.dk/fileadmin/www.jysk.au.dk/publikationer/centrets_publikationer/brusk_herred/brusktingbog1661.pdf.


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 29 Nov. 2019 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af hannethogersen@webspeed.dk